wtorek, 26 września 2017

Pomysł na rybę – sałatka z kalafiora, ciecierzycy oraz wędzonej makreli z winegretem cytrynowym.


Makrela to dość tłusta ryba, jednak pod względem dietetycznym spożywana w umiarkowanych ilościach sprzyja naszemu zdrowiu np. kwasy tłuszczowe omega 3 mogą spowolnić procesy starzenia się komórek, również obniżyć poziom trójglicerydów. Dlaczego w umiarkowanych ilościach i ile to jest? Wędzona makrela może zawierać nitrozaminy lub dioksyny powstałe w procesie wędzenia, porcja makreli wędzonej (50g) raz na 2 tygodnie moim zdaniem jest jak najbardziej bezpieczna przy zróżnicowanej diecie.

Składniki:

  • kalafior
  • szklanka ciecierzycy (sucha lub puszka 400g)
  • wędzona makrela
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • połowa pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kalafiora podziel na różyczki. Wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Wyłóż na blachę do pieczenia i piecz około 20 minut w 180ºC Aż lekko się przypiecze.
Ciecierzycę ugotuj w osolonej wodzie.
Kalafiora i ciecierzycę odstaw i poczekaj aż ostygną. W tym czasie możesz przygotować winegret. Musztardę wymieszaj z miodem oraz sokiem z cytryny a następnie powoli cały czas mieszając.
Makrelę podziel na segmenty a natkę pietruszki posiekaj.

Wymieszaj wszystkie składniki.



1 komentarz:

  1. bardzo fajne połączenie :) cieciorki z makrelą jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń