piątek, 22 września 2017

Czekoladowe babeczki z masłem orzechowym i spiruliną – słodki deser o dużej wartości odżywczej.

Spirulina jest bogatym w składniki odżywcze składnikiem. Zawiera około 60% białka i jest to białko pełnowartościowe co może być ważne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Spirulina jest dostępna jako suplement diety i w 100g zawiera 20% lub więcej niezbędnych składników odżywczych w szczególności witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina) oraz minerałów takich jak żelazo czy mangan. Jest też dobrym źródłem kwasów tłuszczowych (kwas gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, kwas linolowy, stearynowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy oraz arachidonowy)

Składniki na 12 czekoladowych babeczek:


  • 250g czekolady gorzkiej (ja użyłam tej o zawartości 86% kakao)
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • czubata łyżka spiruliny
  • 2 czubate łyżki podprażonych pestek dyni
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Gorzką czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Foremki do muffinek wyłóż folią spożywczą. Następnie wlej do każdej z nich połowę roztopionej czekolady. Wstaw do lodówki lub do zamrażalnika jeżeli ci się spieszy. Masło orzechowe zmiksuj z szczyptą soli, spiruliną oraz podprażonymi pestkami dyni. Przełóż do foremek a na koniec polej pozostałą czekoladą. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.



1 komentarz: