poniedziałek, 6 lutego 2017

Pieczone grejpfruty z kokosem, pyszny, niskokaloryczny deser


Dlaczego lepiej jest zjeść grejpfruta zamiast pić z nich sok? Odpowiedź jest bardzo prosta, ponieważ cały grapefruit zawiera błonnik pokarmowy w tym dużo pektyn. Mogą one przyczynić się nie tylko do powstania uczucia sytości po spożyciu ale również obniżyć poposiłkowy wzrost glukozy we krwi. Czyli dwa w jednym, niskokaloryczny deser, który zmniejszy ryzyko późniejszego podjadania.

Składniki:

  • 2 grapefruity
  • łyżeczka miodu
  • czubata łyżka wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:


Grapefruita przekrój na pół następnie nożykiem ponacinaj w środku tak by łatwiej było wyciągnąć miąższ łyżeczką. Polej miodem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut aż skórka zacznie się przypiekać. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp wiórkami kokosowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz