środa, 16 listopada 2016

Yorkshire puddings




Yorkshire puddings to tradycyjna angielska potrawa przygotowywana z jajek, mąki oraz mleka. Pierwszy przepis pochodzi z książki kucharskiej „The Whole Duty of a Woman” w tłumaczeniu powinność kobiety:-) z 1737 roku. Początkowo Yorkshire puddings były serwowane jako pierwsze danie z gęstym sosem pieczeniowym, ponieważ były dość tanie w przygotowaniu. Obecnie jest to nieodzowny element Sunday Roast czyli niedzielnej pieczeni. Podaje je się do różnego rodzaju mięs. Pieczonej wołowiny, wieprzowiny, kurczaka, indyka czy jagnięciny. Również spożywane przez wegetarian z sosem warzywnym. Niektórym przygotowanie może sprawić trudność, gdyż bardzo łatwo można je zepsuć. Trzeba trzymać się pewnych reguł a wtedy Yorkshire puddings na pewno wyjdą. Na pewno nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia oraz należy podgrzać wcześniej olej. Wszystko znajdziecie w sposobie przygotowania poniżej.

Składniki na 12 sztuk:


  • 3 jajka średniej wielkości
  • taka sama ilość mąki co jajek
  • taka sama ilość mleka 3,2% co jajek
  • olej

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawiamy na 200ºC.
W blaszce do pieczenia muffinek w każdą dziurkę wlewamy pół łyżki oleju. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
Składniki odmierzamy w szklankach lub miarkach. Potrzebujemy takiej samej ilości jajek, mleka oraz mąki. Najlepiej jest to odmierzyć używając 3 takich samych szklanek. Następnie wszystkie składniki przelewamy do naczynia i dokładnie miksujemy.
Następnie wlewamy do foremek i pieczemy 15 – 20 minut aż Yorkshire puddings nabiorą ładnego złotego koloru.

Pamiętaj nie otwieraj pieca podczas pieczenia. Olej musi być nagrzany przed wlaniem ciasta.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz