czwartek, 27 października 2016

Wegańskie kiełbaski z puree ziemniaczanym i podsmażoną cebulką

Wegańskie kiełbaski z marchewki oraz masła orzechowego mocno doprawione ostrą papryką oraz kolendrą. Podane na musztardowym puree oraz podsmażoną cebulką z majerankiem. Przepis oczywiście może wykorzystać każdy nie tylko weganie. Pamiętajmy, że nie jest obowiązkiem jedzenie mięsa codziennie choć jest to dobre źródłem białka. Możemy taką wegańską opcję przygotować na obiad raz w tygodniu i przekonać się, że warzywa nie gryzą oraz że wegańskie posiłki mogą być bardzo smaczne!!!!


Składniki na 4 porcje:

  • 800g marchewki
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • łyżka papryki chilli
  • łyżka mielonej kolendry
  • 800g ziemniaków
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • majeranek
  • sól, grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Wegańskie kiełbaski: W głębokim garnku podsmaż tartą na grubych oczkach marchewkę. Jeżeli zacznie się przypalać podlej ją trochę wodą. Zdejmij z ognia i wymieszaj z masłem orzechowym, bułką tartą, papryką chilli, kolendrą, solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ręcznie uformuj kiełbaski i odłóż na około godzinę do lodówki. Następnie usmaż na patelni z obu stron aż ładnie się zarumienią.

Na patelni po smażeniu kiełbasek, podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy zmięknie dodaj majeranek i dokładnie wymieszaj.

Puree ziemniaczane: Ziemniaki obierz i ugotuj z ząbkiem czosnku oraz solą. Odcedź wodę zostawiając odrobinę na dnie. Dodaj musztardę, oliwę z oliwek oraz pieprz i dokładnie udukaj.

Na puree ziemniaczanym ułóż kiełbaski a następnie na wierzch ułóż parę cebulek z majerankiem można też posypać siekaną pietruszką. Smacznego!




1 komentarz:

  1. ciekawe jest to właczenie masła orzechowego do kiełbasek.. dla mnie bomba marchew i masło orzechowe idealne połączenie, az ślinka leci i jeszcze te ziemniaki.. mniam:-)

    OdpowiedzUsuń