środa, 26 października 2016

Jesienna granola bez dodatkowego cukru


Granola to fajny chrupiący dodatek do np. jogurtu, mleka czy serka wiejskiego. Można z jej dodatkiem przygotować zdrowy deser. Niestety należy uważać na przemysłowe granole, gdyż niektóre z nich pełnią tylko funkcje smakowe, mają dużo cukru, mało błonnika, mało owoców czy orzechów. Granolę, którą proponuję zrobiłam głównie z orzechów włoskich i jabłek. Całość sowicie doprawiona cynamonem. Zawiera dużo błonnika i jest super dodatkiem do śniadania przy podwieczorku.


Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 3 jabłka
  • łyżka cynamonu
  • 100ml napary z herbaty malinowej

Sposób przygotowania:


Siemię lniane oraz sezam zmiel w młynku. Następnie wymieszaj z płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami, cynamonem. Zaparz herbatę malinową a następnie dodaj do płatków. Na koniec zetrzyj jabłka na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj jeszcze raz. Przesyp na blaszkę do pieczenia i piecz około 40 minut w 180ºC mieszając co 5-10 minut aż granola będzie chrupiąca.


1 komentarz:

  1. fajny pomysł zaparzenia płatków owsianych herbata malinową..... ja taka granole uwielbiam sobie podjadać.. tak otwierac szafke i siegać po to co najlepsze...-)

    OdpowiedzUsuń