środa, 13 kwietnia 2016

Pizza pełnoziarnista



Pizza to jedna z uwielbianych przez nas potraw typu fast food. Co tak naprawdę sprawia, że zaliczana jest do tej grupy? Prawdopodobnie przez wysoką kaloryczność, niską zawartość błonnika, dużą zawartość tłuszczu oraz dobór niezdrowych składników dodatkowych. Można ten problem rozwiązać przez odpowiednie przygotowanie i wykorzystanie zdrowych, wartościowych produktów takich jak mąka pełnoziarnista, oliwa z oliwek, siemię lniane. Możemy przygotować własny sos oraz użyć wysokiej jakości składniki jako dodatki do pizzy np. biała mozzarella oraz łosoś (dodatkowy bonus spożywania ryb, których w Polsce je się stanowczo za mało). Fakt jest taki, że przygotowanie jest trochę pracochłonne (wyrabianie ciasta, czas oczekiwania aż ciasto wyrośnie, pieczenie) ale jeżeli uświadomimy sobie, że podczas zamawiania pizzy na telefon zazwyczaj czekamy godzinę a cena zazwyczaj też jest bardzo wysoka – przygotowanie własnej wydaje się bardzo korzystnym (nie tylko dla zdrowia ale i portfela) pomysłem


Składniki (składniki na 3 cienkie placki)

  • mąka pełnoziarnista (800g)
  • 300ml ciepłej wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 50ml oliwy z oliwek
  • łyżka suchych drożdży lub 30g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • spora szczypta gałki muszkatołowej

Składniki na sos:

  • mała cebulka
  • 250g pomidorów z puszki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oregano
  • sól i cukier do smaku

Dodatkowo:

  • 100g wędzonego łososia
  • 2 kulki mozzarelli (250g)
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

W ciepłej wodzie rozprowadź drożdże, cukier, sól, gałkę muszkatołową, oliwę, siemię lniane oraz 100g mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny. Kiedy drożdże zaczną pracować dodaj resztę mąki i zagnieć ciasto. Może to potrwać nawet parę minut. Na początku ciasto może się trochę kleić ale w miarę ugniatania powinno stawać się bardziej sprężyste i zaczynać odchodzić od ręki. Odstaw ciasto przykryte bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.

Aby przygotować sos drobno posiekaną cebulkę podsmaż na oleju. Kiedy lekko się skarmelizuje dodaj posiekany czosnek. Zalej pomidorami i gotuj na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami.


Podziel ciasto na 3 części i każdy kawałek rozwałkuj podsypując lekko mąką. Wyłóż na blaszkę natłuszczoną olejem. Nałóż sos pomidorowy a następnie pozostałe składniki. Piecz około 15-20 minut w 200ºC




1 komentarz: