środa, 23 grudnia 2015

Tort świąteczny z żurawiną i białą czekoladą



Lekko kwaskowy dżem żurawinowy w połączeniu z białą czekoladą wydaje mi się całkiem niezłą propozycją. Tort wyszedł bardzo wysoki więc można zmniejszyć składniki o połowę :-)

Składniki na biszkopt:

  • 400g masła
  • 400g cukru
  • 6 jajek
  • 400g mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 200g białej czekolady
  • 100g masła
  • 500g dżemu żurawinowego
  • 750ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukrowe lizaki do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować biszkopt miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut (do tak zwanego suchego patyczka) w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt możemy upiec dzień wcześniej.
  2. Białą czekoladę rozpuszczamy i mieszamy z roztopionym masłem. Bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
  3. Biszkopty przekrawamy na dwa blaty. Każdy blat smarujemy białą czekoladą a następnie dżemem żurawinowym. Układamy wszystkie blaty na siebie a następnie smarujemy cały tort bitą śmietaną (brzegi i wierzch). Wygładzamy szpatułką a resztę bitej śmietany przekładamy do szprycy. Na wierz tortu nakładamy resztę dżemu żurawinowego a brzegi ozdabiamy bitą śmietaną. Na koniec wbijamy cukrowe ozdoby.



1 komentarz: