czwartek, 17 grudnia 2015

Babeczki waniliowe z kremem czekoladowym oraz granolą z masła orzechowego



Bardzo lubię połączenie czekolady oraz masła orzechowego. Prawdopodobnie dlatego, że masło orzechowe jest słone a jak wiadomo sól wzmacnia smak czekolady.

Składniki na babeczki (12 sztuk):

  • 180g masła
  • 180g cukru brązowego
  • 180g mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego

Składniki na krem czekoladowo-orzechowy:

  • 150g masła
  • 220g cukru pudru
  • 120g czekolady gorzkiej
  • łyżka masła orzechowego


Składniki na granolę:

  • 25g masła
  • łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 150g płatków owsianych


Sposób przygotowania:


  1. Aby przygotować babeczki miksujemy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku naraz cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy około 25-30 minut w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z masłem orzechowym oraz cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
  3. Granola: Masło z miodem podgrzewamy w garnku i łączymy z pozostałymi składnikami. Wykładamy do foremki do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w 160ºC przez około 40 minut aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.
  4. Na ostudzone babeczki nakładamy (najlepiej szprycą) krem czekoladowy. Na koniec posypujemy granolą orzechową i polewamy czekoladą.


1 komentarz: