czwartek, 22 października 2015

Wegańskie burgery z kapusty



Przepyszne wegańskie burgery z kapusty bez jajek czy innych składników pochodzenia zwierzęcego. Ważne jest by dobrze doprawić główny składnik – kapustę, ponieważ całość może wyjść trochę jałowa. Dlatego użyłam bardzo dużo przypraw: czosnku, kurkumy, chlli, bazylii oraz soli i pieprzu. Dodatkowo upiekłam ziemniaczane łódeczki.

Składniki:

  • połowa małej białej kapusty
  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki chilli
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 5 czubatych łyżek mąki

Dodatkowo:

  • ziemniaki na frytki
  • sól i pierz
  • bułeczki na burgery
  • parę liści sałaty
  • musztarda

Sposób przygotowania:


Kapustę posiekaj drobno i ugotuj w małej ilości osolonej wody. Gotuj aż będzie miękka. Następnie odcedź i ostudź. W tym czasie na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj chilli i resztę przypraw. Wymieszaj z kapustą i mąką. Usmaż kotlety na natłuszczonej patelni. Kotleciki wychodzą bardzo delikatne dlatego nie przewracaj ich często. Zostaw na każdej stronie podczas smażenia na około 5 minut. Kiedy ładnie się zarumienią łatwiej będzie je przewrócić.

Ziemniaki pokrój w łódeczki dopraw solą i pieprzem i obtocz w oleju rzepakowym. Wstaw na blaszkę do pieczenia i piecz około pół godziny w 200ºC


Bułeczkę przekrój na pół i wstaw na chwilę do piekarnika. Następnie posmaruj ją z każdej strony musztardą. W środek włóż kapuścianego kotleta i sałatę. Obok ułóż parę frytek. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz