piątek, 9 października 2015

Imbirowo – tymiankowe kotlety z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym



Lekko pikantne z imbirowym posmakiem kotlety z kaszy gryczanej to wspaniały pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Kasza gryczana zawiera bardzo dużo błonnika dzięki czemu po zjedzeniu będziemy czuli się bardziej najedzeni.

Składniki na kotleciki (około 20 sztuk)

  • szklanka kaszy gryczanej
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki chilli
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Składniki na sos pomidorowy

  • 2 puszki pomidorów (około 500g)
  • cebula
  • czosnek (ząbek)
  • łyżeczka brązowego cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Kaszę gotujemy pod przykryciem. Możemy ją trochę przetrzymać by była bardzo miękka. Odstawiamy by lekko przestygła. Następnie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę a następnie czosnek. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce: kaszę, przyprawy, podsmażoną cebulę, jajka i mąkę. Masa może wydawać się trochę sypka więc warto jest ugnieść ją trochę ręką lub dodać dodatkowe jajko i łyżkę mąki. Nie trzeba jednak tego robić ponieważ podczas smażenia kotleciki utrzymają swój kształt. Rozgrzewamy olej na patelni. Łyżką nakładamy kotleciki i smażymy z obu stron (około 2 minuty z każdej strony)


Sos przygotowujemy smażąc cebulkę z czosnkiem na patelni. Zalewamy pomidorami i doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.



3 komentarze:

  1. Polecam upiec je w piekarniku! Ograniczam tłusczcz ze względu na dietę, ale i tak pieczone smakują wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie no w piekarniku to by bylo juz srednio;)

    OdpowiedzUsuń