środa, 3 września 2014

Karmelowe ciasteczka z czekoladą


Ostatnio mam dużo czasu żeby eksperymentować z pieczeniem różnych słodkości. Tym razem upiekłam kruche, dosyć twarde ciasteczka, które potem zanurzyłam w czekoladzie. Uwaga bardzo słodkie :-)

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 100g brązowego cukru
  • 120g masła
  • 100g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:



Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło pokroić w kostkę i ugnieść z mąką i cukrem. Odstawić na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkować cienko i wyciąć szklanką kółka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 180ºC aż ładnie się zarumienią. Poczekać aż trochę ostygną i wyłożyć na kratkę. Czekoladę rozpuścić. Ciasteczka zanurzać w czekoladzie i ułożyć z powrotem na kratce i poczekać aż czekolada stężeje.






2 komentarze:

  1. jak fajnie ułożone, oprócz tego, że smaczne to jeszcze z pomysłem. Prosze o więcej:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają niezwykle kusząco :) Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń