poniedziałek, 10 marca 2014

Kotleciki curry z piersi z indyka.


Aby kotleciki z drobiu wyszły nam delikatne i soczyste warto dodać do mięsa trochę śmietanki. Podczas gotowania, czy smażenia nie staną się wtedy suche i twarde. A odpowiednio dobrana kompozycja przypraw może sprawić, że nawet zwykły mielony będzie wyjątkowym daniem.

Składniki:

  • pierś z indyka (400g)
  • śmietana 18% (200ml)
  • jajko
  • curry (łyżka)
  • papryka słodka (łyżka)
  • czosnek (2 ząbki)
  • cebula (2 średniej wielkości)
  • cukier (2 łyżki)
  • imbir (łyżeczka)
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:



Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać przyprawy (paprykę, curry, imbir, czosnek oraz cukier) i jeszcze chwilę podsmażyć. Pierś z indyka zmielić, posolić i wymieszać z przyprawami, jajkiem oraz śmietaną. Formować kotleciki w kształcie cygara. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Na koniec kotleciki można wyłożyć na ręcznik papierowy by trochę obciekły z tłuszczu.






3 komentarze:

  1. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award.
    Szczegóły na http://rozsmakujsiew.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award-2014.html
    Miłej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i bardzo ładnie podane ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmmm, kto by pomyslal, ze w takiej ciekawej formie można podać Indyka! Wszystkim
    indyko-maniakom polecam fanpage firmy Inykpol, który sama dopiero odkryłam https://www.facebook.com/Indykpol. Widzę, że coraz bardziej się rozkręca, nawet jakieś konkursy organizują ;)

    OdpowiedzUsuń