niedziela, 16 lutego 2014

Lemon curd



Lemon curd to krem o bardzo intensywnym cytrynowym smaku. Po spróbowaniu lekkie zaskoczeniem że jest tak bardzo kwaśny a zarazem pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony. Można nim posmarować maślane bułeczki i jeść jako alternatywa do dżemu, jako krem do tortów oraz ciasteczek lub polewa. Jest też głównym składnikiem ciasta lemon-meringue pie, które koniecznie muszę kiedyś zrobić.

Składniki:
  • 2 cytryny
  • 3 żółtka
  • 10 łyżek cukru
  • 3 czubate łyżki masła

Sposób przygotowania. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Sok podgrzać w garnku i rozpuścić w nim cukier oraz masło. Zdjąć z ognia, kiedy płyn trochę ostygnie dodać żółtka i energicznie mieszać. Lekko podgrzać by krem zgęstniał.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz