środa, 8 stycznia 2014

Dietetyczny pasztet, do kanapek lub na ciepło jako przekąska.


Tradycyjny pasztet zawiera czasem nawet 75% tłuszczu, głównie stanowią go nasycone kwasy tłuszczowe czyli te, które przyjmowane w dużej ilości przyczyniają się do powstania miażdżycy oraz chorób serca. Przygotowywany w domu to jeszcze nie tak wielkie zło. Najgorsze są pasztetowe konserwy, w których można znaleźć MOM czyli mięso oddzielane mechanicznie, to znaczy takie gdzie części drobiu zmielono. Znajdziemy tam głównie tkankę łączną, chrząstki oraz nawet kości. To jeszcze nie koniec. Resztę pasztetu stanowią dodatki np. soja, kasza manna, maltodekstryna, stabilizatory, wzmacniacze smaku.

Dlatego dla zachowania zdrowia i sił polecam pasztet z czerwonej fasoli oraz kaszy gryczanej. Można użyć go do przygotowania kanapek. Podgrzać go i zjeść jako przekąskę z pomidorkami albo ogórkami konserwowymi.

Składniki:

  • fasola czerwona konserwowa (około 500g)
  • kasza gryczana (300g)
  • 4 pomidorki suszone
  • marchewka (2 sztuki)
  • seler korzeniowy (pół dużej sztuki)
  • pietruszka, korzeń (1 sztuka)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól

Sposób przygotowania:


Do garnka z wodą (około 4 szklanek) wstawić obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości a następnie wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie. Dosypać kaszy gryczanej i dusić aż się ugotuje. Dodać czerwoną fasolę i wszystko zmiksować (najwygodniej blenderem). Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, bułkę tartą, pokrojone suszone pomidory, koncentrat oraz sól dodać do masy i dobrze wymieszać. Następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Całość przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz