wtorek, 15 października 2013

Sposób na smaczną rybę.


Ryby to wyjątkowy i istotny dla naszej diety produkt. Działa zarówno leczniczo jak i zapobiegawczo przy chorobach serca. Stwierdzono, że spożycie już 30g ryb dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca o 50%. Dodatkowo może zmniejszać objawy reumatyzmu, łuszczycy, astmy, nadciśnienia tętniczego, zapalenia jelita grubego albo nawet stwardnienia rozsianego. Podnosi poziom korzystnej frakcji cholesterolu (HDL) oraz obniża poziom trójglicerydów. Jednak czy w naszej przeciętnej diety spożywamy wystarczająco dużo ryb? Wydaje się, że może po prostu czasem nie mamy pomysłu na ich przygotowanie. Poniżej przedstawiam bardzo szybki przepis na przygotowanie smacznej i zdrowej rybki.


Składniki:


- filety z dorsza (około 600g)
- szpinak baby (około 400g)
- cebula (2 sztuki)
- czosnek (4 ząbki)
- łyżka masła
- śmietana 18% (150ml)
- łyżka migdałów (płatki)
- sok z połowy cytryny
- pieprz cytrynowy
- sól


Sposób przygotowania:


Na patelni podgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulkę a następnie czosnek. Po paru minutach wsypać szpinak. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dodać do niego sok z cytryny, posolić, zalać śmietanką i jeszcze chwilę podgrzewać. Filety z dorsza ułożyć w wysmarowanym lekko masłem naczyniu żaroodpornym, posolić oraz popieprzyć. Na wierzch ułożyć szpinak i posypać płatkami migdałowymi. Zapiekać około 10 minut w 180˚C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz