środa, 18 września 2013

Tort miętowo – czekoladowy


Tort miętowy jest bardzo orzeźwiający, ma bardzo ciekawy smak. Idealnie nadaję się na gorące niedzielne popołudnia. Niestety mięta w ogródku już się skończyła i użyłam zamiast niej kropli miętowych (do kupienia w aptece).


Składniki:


- szklanka mąki
- 1/2 szklanki kakao
- 6 jajek
- szklanka cukru
- śmietana 30% (600ml)
- mascarpone (200g)
- krople miętowe (20ml)
- cukier puder (4 łyzki)
- czekolada gorzka (2 tabliczki)
- olej 6 łyżek
- czekoladki miętowe do ozdoby


Sposób przygotowania:


Piekarnik nagrzać do 180˚C. Białka oddzielić od żółtek i ubić. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier a następnie żółtka. Cały czas miksując dodawać po łyżce składników suchych (mąkę, kakao). Wstawić do piekarnika i piec do suchego patyczka (około 30minut). Jak ciasto ostygnie przekroić na 3 części.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder, mascarpone oraz krople miętowe. Wszystko dokładnie wymieszać lub ubić mikserem na wolnych obrotach.
Płaty ciasta przekładać miętowym kremem. Całość polać roztopioną czekoladą wymieszaną z olejem oraz powtykać w nie czekoladki miętowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz