poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tort z nalesników czekoladowych


Naleśniki czekoladowe:


- 3 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1l mleka
- 5 łyżek kakao
- 7 łyżek cukru
- 3 łyżki oleju

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak by nie było grudek. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Mi wyszło 17 cienkich naleśników.


Krem do przełożenia


- tabliczka czekolady gorzkiej
- śmietana 36% 300ml
- serek mascarpone (200g)
- 4 łyżki cukru

Śmietanę ubić na sztywno dodając po łyżeczce cukru. Czekoladę zetrzeć na tarce lub pokroić nożem w cienkie paseczki a następnie wymieszać z serkiem mascarpone. Czekoladę z serkiem powoli wymieszać z śmietaną.


Polewa:


- 2 czekolady gorzkie
- pół szklanki mleka
- draże korsarze do ozdoby

Czekoladę rozpuścić i wymieszać z mlekiem.


Wykończenie:


 Naleśniki przekładać kremem. Całość polać polewą czekoladową i posypać drażami korsarzami. 




2 komentarze:

  1. zachwycają mnie zawsze takie naleśnikowe torty! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i efektowne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń