sobota, 24 sierpnia 2013

Kruche ciasto z owocami z lasu


Kruche ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- pół szklanki otrąb pszennych
- pół szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła

Pianka z owocami
- 6 białek
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki oleju
- szklanka malin
- szklanka jeżyn
- szklanka borówek

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180˚C. Mąkę wymieszać z otrębami i dodać masło. Masło może być z lodówki wtedy nożem, łatwo je rozgnieść w mące. Dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i olej. Wszystko dobrze ugnieść. 1/3 ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki a pozostałą część rozłożyć na blaszce tak by pokryła cały spód. Można nakłuć ciasto widelcem wtedy podczas pieczenia nam się nie podniesie. Wsadzić do piekarnika i piec około pół godziny do zarumienienia.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżeczce cukru cały czas mieszając, następnie na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i olej. Na upieczony spód od ciasta nałożyć piankę a na nią rozłożyć owoce. Całość posypać startą na tarce resztą zmrożonego ciasta kruchego. Piec jeszcze około pół godziny do zarumienienia.

Całość można posypać cukrem pudrem dla zwieńczenia dzieła.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz