poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Krem z selera i jabłka z pełnoziarnistymi popovers





Składniki na krem:

- seler (korzeń) 600g
- 4 małe cebule
- 4 średniej wielkości jabłka
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

 Sposób przygotowania:


Do garnka wrzucamy masło i olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Jak cebula zmięknie zalewamy ją 3 szklankami gorącej wody. Dodajemy obrany i pokrojony seler i gotujemy do miękkości. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę jabłka, chwilę gotujemy i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

 Pełnoziarniste popovers:


- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki otrąb
- szczypta soli
- 2 łyzki masła
- łyżka oleju

 Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki miksujemy. Płyn należy przelać do małych foremek (posmarowanych olejem) do 2/3 wysokości. Włożyć do nagrzanego piekarnika (220˚C) i piec 30 minut. Nastepnie zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec jeszcze 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz