wtorek, 13 sierpnia 2013

Co zrobić z ziemniaków, które zostały z obiadu?


Kiedy ma się dużą rodzinę, często trudno oszacować ile ziemniaków ugotować. Czasem ich zabraknie a niekiedy zostanie tak dużo, że szkoda nam je wyrzucać. Moim niezawodnym sposobem jest zrobienie z nich sałatki. Idealnie nadaje się na kolację.


Składniki:


- wcześniej ugotowane ziemniaki (około 300g)
- cebula (średniej wielkości)
- ogórki (mogą być kiszone, konserwowe lub małosolne) około 100g
- jogurt naturalny (180ml)
- łyżeczka musztardy
- szczypiorek
- szczypta soli
- pieprz


Sposób przygotowania:


Ziemniaki kroimy na mniejsze części. Dodajemy do nich pokrojone w drobną kostkę ogórki, cebulkę i szczypiorek. Całość zalewamy jogurtem i doprawiamy musztardą, szczypiorkiem solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Sałatka jest idealna na ciepłe wieczory lub jako dodatek do grilla. 


3 komentarze:

  1. Witaj Marysiu :) Z przyjemnością buszuję po Twoim blogu :) A w sprawie ziemniaków poproszę o przepis na takie pieczone w piekarniku obsypanie siemieniem lub czym innym. Próbowałam kiedyś powtórzyć u siebie po podpatrzeniu u Ciebie i nie wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Agnieszko:-) Cieszy mnie, że z przyjemnością przeglądasz moje wpisy. Mam nadzieję, że wykorzystasz jakiś przepis i ugotujesz coś dobrego swoim chłopakom. Jeżeli chodzi o te ziemniaki to przepis jest na http://wysmienity.blogspot.com/2013/10/pomys-na-ziemniaki.html Może nie wyszły Tobie bo użyłaś gorącego puree?

      Usuń
  2. Dzięki :) A puree rzeczywiście było gorące ;)

    OdpowiedzUsuń