sobota, 27 maja 2017

Bananowo – orzechowy pudding chia – bogate źródło błonnika


Kolejna odsłona puddingu chia. Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam te małe ziarenka. Zawsze myślałam, że trzeba je gotować. Jakie było moje zdziwienie, że wystarczy zaleć je dowolnym płynem i odstawić. Pamiętajcie jednak by przygotować je odpowiednio. Dokładne informacje znajdziecie w tym poście.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/5 szklanki nasion chia
  • 4/5 szklanki mleka
  • banan
  • płaska łyżka masła orzechowego
  • pół łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania:


Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z kurkumą oraz masłem orzechowym. Dodaj nasiona i zalej mlekiem. Odstaw na chwilę a następnie wymieszaj. Powtarzaj czynność co jakiś czas przez 10 minut a następnie odstaw pudding na co najmniej 2 godziny do lodówki a najlepiej na noc.




2 komentarze:

  1. Chia z kurkumą i masłem orzechowym - połączenie brzmi ciekawie i kusi, by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. własnie do mojej plki z przprawami trafiły nasiona Chia...jestem ostrozna w ich uzyciu, ale przepis mnie zachęca aby wypróbowac:-)

    OdpowiedzUsuń