niedziela, 8 stycznia 2017

Dietetyczny placek z jogurtem naturalnym i bananem – śniadanie dla cukrzyka.


Dlaczego akurat ten placek na śniadanie dla cukrzyka? Jak wiadomo osoby chorujące na cukrzycę muszą uważać na to ile cukru spożywają w swojej diecie. Cukier znajduje się nie tylko w słodyczach, ciastach i innych deserach. Znajduje się również między innymi w mące, z której możemy przygotować wiele różnych potraw między innymi placuszki czy naleśniki. Proponuję zamiast zwykłej mąki użyć otrębów owsianych. Zawierają one dużo błonnika co pozwoli na wolniejszy rozkład cukru we krwi. Do tego dodajmy sporą ilość cynamonu. Badania dowodzą, że cynamon pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko retinopatii, neuropatii oraz nefropatii.



Składniki:

  • jajko
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kakao
  • banan
  • jogurt grecki
  • łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Jajko wymieszaj z otrębami, kakaem oraz cynamonem. Usmaż placek na łyżeczce oleju. Smaż około 2 minuty z każdej strony. Placek podawaj z jogurtem greckim oraz bananem.




1 komentarz:

  1. Cudownie się przedstawia. Kocham takie potrawy. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń