wtorek, 13 grudnia 2016

Puree z dyni


Warto przygotować sobie zapas puree z dyni, ponieważ dynia może stanowić super dodatek do wielu potraw. Może być dodatkiem do owsianki, posłużyć do przygotowania różnego rodzaju ciast, dań wytrawnych np. pierogów, lasagne czy pasty do kanapek. Przygotowanie puree z dyni trochę trwa dlatego fajnie jest przygotować sobie większe ilości a następnie zawekować w słoiki.


Składniki:

  • 2 dynie piżmowe
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:


Dynię obierz, pozbaw ją pestek a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z olejem oraz solą. Wyłóż na blaszkę do pieczenia i piecz około godziny w temperaturze 180ºC do momentu kiedy dynia będzie miękka. Możliwe, że zajmie to więcej czasu – zależy to od wielkości pieczonych kawałków. Na koniec całość zmiksuj na puree.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz