wtorek, 31 maja 2016

Dietetyczny rosół – niskokaloryczny z małą zawartością tłuszczu



Niektórzy pewnie chwytają się za głowę słysząc o dietetycznym rosole. Taki prawdziwy powinien być gotowany z dwóch rodzajów mięs, najlepiej dość tłustych tak by w zupie po ugotowaniu pływały oczka. Mój przepis jest jednak przeznaczony dla osób, które chcą zgubić parę kilogramów lub z jakichkolwiek przyczyn muszą stosować dietę lekkostrawną lub niskotłuszczową. Dietetyczny rosół ugotowałam na piersiach z kurczaka oraz dużej ilości warzyw. Gotowałam dosyć długo na wolnym ogniu bo ponad 3 godziny ale było warto ponieważ smakiem przypominał ten tłuściutki babciny rosołek.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 6 średniej wielkości marchewek
  • 3 średniej wielkości pietruszki
  • jedna cebula
  • por
  • połowa dużego selera
  • 3 liście laurowe
  • parę ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego
  • sól


Sposób przygotowania:



Do zimnej wody włóż kurczaka i wstaw na średniej wielkości ogień. Zostaw kurczaka na około pół godziny. Woda powinna być gorąca ale nie wrzeć. Możesz co jakiś czas dolewać zimnej wody. Na wierzch wypłyną tak zwane szumowiny, które należy zebrać łyżką cedzakową i wyrzucić. W czasie kiedy gotujemy piersi z kurczaka podpalamy cebulę w łupince. Po prostu przypal ją na palniku z każdej strony tak by łupinka zrobiła się czarna. Następnie dodaj wszystkie warzywa oraz liście laurowe, pieprze oraz ziele angielskie. Zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj około 2,5 godziny. Pamiętaj by nadal nie doprowadzić wywaru do wrzenia. Na sam koniec dopraw do smaku solą. Teraz możesz się cieszyć delikatnym, dietetycznym rosołkiem.






1 komentarz:

  1. rosołek na kazdy dzień...fajny przepis, a cebula podpiekana koniecznie... daje niesamowity smak i zapach... lubię zapach w domu kiedy cebula sie tak lekko podpala:-)

    OdpowiedzUsuń