środa, 20 kwietnia 2016

Dietetyczny quiche – niskokaloryczny, niskowęglowodanowy, niskotłuszczowy.



Quiche to jedna z moich ulubionych potraw. Bazą tej potrawy jest jednak kruche ciasto przygotowane z mąki oraz masła. To powoduje, że quiche nie jest zaliczany do potraw dietetycznych. Dlatego wpadłam na pomysł by quiche upiec bez spodu – sam farsz. Jest to wyjątkowo korzystne dla osób, które dbają o linię lub chcą zwiększyć masę mięśniową i szukają potraw wysokobiałkowych.

Składniki:


  • pierś z kurczaka (200g)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 3 jajka
  • 100ml śmietany 12%
  • 100ml mleka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, papryka ostra, suszona kolendra

Sposób przygotowania:



Na oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Pokrój kurczaka oraz paprykę w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj wszystkie przyprawy. Przełóż do naczynia do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia i zalej mieszaniną jaj, śmietany i mleka. Włóż do nagrzanego piekarnika (180ºC) na 30 minut 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz