piątek, 26 lutego 2016

Pyszna sałatka ze słodkimi ziemniakami, granatem, orzechami nerkowca oraz sosem musztardowym. Bogactwo przeciwutleniaczy.



Balans smaków w tej sałatce jak dla mnie jest idealny. Słodkie ziemniaki, lekko cierpki ale również słodki granat, maślane orzechy nerkowca oraz goryczka musztardy. Oprócz tego, że sałatka jest wyśmienita jej składniki to bogactwo przeciwutleniaczy.

Składniki (na 2 porcje)

  • 3 słodkie ziemniaki
  • połowa granata
  • garść orzechów nerkowca
  • parę liści sałaty
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka miodu
  • pieprz świeżo mielony
  • papryka słodka, chilli
  • łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:


Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, zamarynuj w oleju, słodkiej papryce i chilli. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut w 180ºC.

Musztardę wymieszaj z miodem a następnie z jogurtem naturalnym. Na koniec dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Liście sałaty ułóż na talerzu, polej wcześniej przygotowanym sosem musztardowym. Na wierzch ułóż pieczone słodkie ziemniaki, ziarenka granatu oraz posyp nerkowcami.



1 komentarz:

  1. wysmienita sałatka , na wysmienitym!!!!... jakos specjalnie nie wiedziałam co z tymi słodkimi ziemniakami robić:-)

    OdpowiedzUsuń