poniedziałek, 21 grudnia 2015

Piernikowe babeczki – idealne na okres świąteczny



Piernikowe babeczki nadają się idealnie na okres świąteczny. Pełne smaku oraz aromatu gałki muszkatołowej, goździków oraz imbiru. Wilgotne ciasto z puszystym czekoladowym kremem ozdobione domowymi pierniczkami są wspaniałym pomysłem by uraczyć się czymś naprawdę pysznym w te święta

Składniki na babeczki (12 sztuk)

  • 120g masła
  • 100g cukru brązowego
  • jajko
  • 120ml mleka
  • 150g melasy
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 170g maki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki sproszkowanych goździków


Składniki na krem czekoladowy:

  • 150g masła
  • 220g cukru pudru
  • 120g czekolady gorzkiej

Dodatkowo pierniczki do ozdoby


Sposób przygotowania:


  1. Aby przygotować babeczki miksujemy masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko cały czas miksując. Dodajemy resztę składników (przesianą make, proszek do pieczenia, przyprawy oraz mleko) i dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy około 25-30 minut w 180ºC. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Krem czekoladowy przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem. Krem powinien być bardzo puszysty dlatego musimy dosyć długo miksować. Na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
  3. Na ostudzone babeczki nakładamy (najlepiej szprycą) krem czekoladowy i ozdabiamy pierniczkami.



1 komentarz: