niedziela, 27 grudnia 2015

Ciasto piernikowe z cynamonową śmietanką i pierniczkami.



Pełne aromatu ciasto przełożone bitą śmietaną doprawioną cynamonem. Całość ozdobiona wcześniej przygotowanymi pierniczkami. Może to jakiś pomysł dla Was na te święta?

Składniki na ciasto:

  • 300g masła
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 300g maki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki sproszkowanych goździków

Dodatkowo:

  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pierniczki do ozdoby

Sposób przygotowania:


  1. Aby przygotować ciasto miksujemy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka jedno po drugim cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy oraz esencję waniliową i dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch okrągłych foremek do pieczenia wysmarowanych masłem i posypanych bułka tartą. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180ºC. Odstawiamy do ostygnięcia
  2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Całość przekładamy do szprycy i wyciskamy połowę śmietanki na biszkopt. Zakrywamy drugim biszkoptem i wyciskamy resztę śmietany na wierzch ciasta. Na sam koniec wbijamy pierniczki.


1 komentarz: