sobota, 7 listopada 2015

Owsianka dla osób dbających o linię



Owsianka to idealny pomysł na pierwsze śniadanie – szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Ciepła, rozgrzewająca a w moim przypadku też odchudzona i z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Pamiętajmy, że podczas spożywania dużej ilości błonnika powinniśmy wypijać też dużą ilość wody. Dzięki takiej kombinacji, dłużej będziemy czuli się najedzeni co zapobiegnie późniejszemu podjadaniu. 

Składniki (3 porcje)

  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (100g)
  • szklanka mleka (2%)
  • szklanka wody
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • łyżeczka miodu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka siekanych orzechów włoskich
  • gruszka
  • cynamon

Sposób przygotowania:



Gruszkę pokrój w ósemki i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 200ºC na około 10 minut. Płatki oraz siemię lniane zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty. Następnie dodaj mleko i gotuj kolejne 3 minuty. Kiedy owsianka zacznie gęstnieć zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 3 minuty. Wymieszaj z cynamonem i miodem. Do miseczki wlej owsiankę, ułóż gruszkę polej jogurtem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Jedna porcja ma około 250kcal.  



Do owsianki najlepiej użyć płatków owsianych górskich ponieważ zawierają więcej błonnika niż płatki owsiane błyskawiczne.


1 komentarz:

  1. Nie ma to jak owsianka na śniadanie.
    Uwielbiam i robię bardzo często.

    OdpowiedzUsuń