czwartek, 7 listopada 2013

Leniwe pierogi z cynamonem w sosie jabłkowym


Tradycyjna kuchnia polska bogata jest w różnego rodzaju kluski. Nic dziwnego ponieważ koszt ich przygotowania jest bardzo niski i często wykorzystuje się resztki z poprzedniego dnia (np. ziemniaki). Przepisów jest bardzo wiele, głównie zależy to od regionu w jakim mieszkamy. Z dzieciństwa chyba najbardziej pamiętam leniwe pierogi – zawsze z dużą ilością śmietany i cukru. U mnie wersja trochę zdrowsza a domownikom i tak smakowało:-)


Składniki:


- ziemniaki puree (300g)
- twaróg półtłusty (500g)
- mąka żytnia typ 720 (10 łyżek)
- cukier puder (2 łyżki)
- szczypta soli
- jabłka (5 sztuk)
- masło (łyżka)
- miód (łyżka)
- sok z połowy cytryny
- cynamon


Sposób przygotowania:


Pierogi leniwe. Ziemniaki, twaróg, mąkę cukier puder oraz sól wymieszać razem aby powstała jednolita masa. Stolnicę podsypać mąką i przełożyć na nią ciasto. Uwaga będzie się lepić, dlatego ciasto należy cały czas podsypywać mąką ale nie ugniatać. Uformować wałeczek i nożem odcinać po kawałku leniwe pierożki. Wrzucać do wrzątku i gotować krótko około 5 minut aż wypłyną na wierzch. Następnie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim pierożki cały czas podsypując cynamonem i odrobiną cukru.
Sos jabłkowy. W małym garnku rozpuścić masło oraz miód, dodać sok z cytryny. Jabłka zetrzeć na małych oczkach i dorzucić do garnka. Zalać szklanką wrzątku i gotować około 15 minut. Na koniec wszystko zmiksować.







5 komentarzy:

  1. leniwie to smak z szkolnych obiadów w podstawówce, który chętnie odtwarzam i teraz! z cynamonem najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :)
    Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sosik wygląda cudnie, ale co tu zrobić jak się masła nie może jeść? :( Olejem rzepakowym (który przy okazji obniża mi cholesterol) raczej go w tym przepisie nie zastąpię... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba najlepszym pomysłem będzie zrezygnowanie z masła. Wydaje mi się, że sos nie zmieni aż tak bardzo smaku.

      Usuń