sobota, 9 listopada 2013

Kotlety z kalafiora, czyli pomysł na piątkowy obiad.




Już dawno chciałam zrobić kotlety z kalafiora. Okazały się bardzo delikatne i smaczne. Można je jeść same bez niczego chociaż ja proponuję je z sosem czosnkowym albo z jajkiem sadzonym. Jest to dobry pomysł na dietetyczny obiad, ponieważ kalafior zawiera znikome ilości kalorii (tylko 20kcal w 100g, te dwie główki kalafiora w przepisie są równowartością jednej porządnej kanapki).

(Przepis na około 12 kotletów)

Składniki:


- kalafior (2 sztuki)
- jajka (3 sztuki)
- bułka tarta (8 łyżek + do panierowania)
- bazylia (świeża i suszona)
- sól, pieprz


Sposób przygotowania.


Kalafiora ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić główki kalafiora a następnie zgniatać je w dłoniach odcedzając nadmiar wody. W misce wymieszać rozgnieciony kalafior, jajko, bułkę tartą i doprawić do smaku. Świeżą bazylię pokroić w drobne paseczki i dodać do farszu razem z suszoną bazylią. Uformować kotlety a następnie należy obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju rzepakowym aż ładnie się zarumienią. Kotlety dobrze smakują z sosem, ja proponuję z czosnkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz