poniedziałek, 25 listopada 2013

Bakłażan zapiekany z mozzarellą na pomidorkach concasse – wyjątkowe danie na przystawkę.




Bakłażan, dobrze przyprawiony staje się niesamowicie smacznym warzywem. Zapiekany z delikatną mozzarellą na pomidorkach concasse (bez skórki i miąższu, pokrojone w kostkę) z czosnkiem i bazylią stanową genialną przystawkę. Nawet mięsożercy będą zachwyceni.


Składniki:


- bakłażan
- mozzarella (2 kulki)
- jajko
- bułka tarta (do panierowania)
- mąka (do panierowania)
- pomidor (5 sztuk)
- czosnek (1 ząbek)
- świeża bazylia
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Bakłażana pokroić w 5mm plastry, doprawić go z każdej strony solą i pieprzem. Następnie panierować jak kotlety (mąka, jajko, bułka tarta) i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony. Mozzarellę również pokroić w plastry i plasterek lub dwa wkładać pomiędzy bakłażanowe krążki. Zapiekać w piekarniku około 10 minut. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na 4 części i wydrążyć miąższ. Resztę pokroić w kosteczkę. Wymieszać z posiekaną bazylią, pokrojonym drobno czosnkiem oraz solą i pieprzem. Sposób podania dowolny ja jednak proponuję ułożyć na talerzu pomidorki a na wierzch położyć zapiekanego bakłażana.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz