wtorek, 8 października 2013

Zupa dyniowa na słodko z kluseczkami.


Bardzo prosta do przygotowania. W środku z małymi kluseczkami. Dzieci je uwielbiają!

Składniki na zupę:


- dynia (1,5kg)
- cebula (4szt)
- masło (50g)
- miód (4 czubate łyżki)
- papryka słodka (2 łyżki)
- woda 1,5l
- sól

Składniki na kluseczki:


- mąka (1,5 szklanki)
- masło (2 łyżki)
- wrzątek (16 łyżek)
- sól

Sposób przygotowania:


W dużym garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Zalać wrzątkiem i wrzucić oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię. Gotować do miękkości a następnie zmiksować. Doprawić miodem, solą oraz papryką.

Mąkę wymieszać z masłem i zalać wrzątkiem. Wyrobić ciasto a następnie odrywać małe części i formować małe kuleczki. Wrzucać do zupy i gotować jeszcze 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz