środa, 25 września 2013

Tarta z cukinią i kurczakiem


Składniki:


- 4 piersi z kurczaka
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200g masła
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 200ml śmietany 18%
- 50g sera żółtego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka majeranku
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:


Ciasto na tartę. Do miski przesypać mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, łyżkę śmietany i 1 jajko. Wszystko dokładnie ugnieść. Ciasto najlepiej wałkuje się pomiędzy folią spożywczą, nie trzeba używać wtedy dodatkowej mąki. Robi się to tak, że na blat należy rozwinąć około 50cm folii, położyć na nią spłaszczone ciasto i na górę znowu folię. Za pierwszym razem bałam się, że folia się poskleja i nie będę mogła rozwałkować ciasta. Tak się jednak nie stało. Ciasto przełożyć do foremki i przygnieść do ścianek. Na spodzie warto zrobić widelcem dziurki, wtedy ciasto nie powinno się podnieść podczas pieczenia. Wkładamy formę z ciastem do zamrażalnika na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180˚C i piec 15 minut.
Farsz. Cukinię i czosnek pokroić w cienkie plasterki, doprawić solą, pieprzem. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć cukinię przez około 3 minuty. Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową. Smażyć na patelni po cukinii około 10 minut. W dużej misce wymieszać 2 jajka z śmietaną, dodać kurczaka i wymieszać. Farsz przelać do podpieczonej tarty, ułożyć cukinię na wierzchu i posypać serem żółtym bardzo drobno tarkowanym. Piec jeszcze 20 minut.




1 komentarz:

  1. ale porządna! mega pysznie wypełniona po samiuteńkie kruche brzegi :]

    OdpowiedzUsuń