czwartek, 8 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowo - buraczane





Składniki (duża blacha)



- 500g czekolady
- 500g buraków obranych
- 5 jajek
- szklanka oleju
- szklanka cukru
- 2 niepełne szklanki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia



Sposób przygotowania:

Czekoladę połamać na drobne kawałki, wrzucić do garnka i wolno podgrzewać cały czas mieszając aż się rozpuści. Lub rozpuścić w mikrofalówce. Następnie dolać szklankę oleju i dokładnie wymieszać. Odstawić aby przestygło. Jajka ubić mikserem wraz z cukrem i dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną oraz mąkę i wymieszać. Buraki zetrzeć na drobnej tarce odsączyć z nadmiaru wody i dodać do jajek. Na koniec dodać czekoladę z olejem i dokładnie wymieszać. Przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika na 180 stopni i piec do suchego patyczka. Na koniec całość posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: